Spelletjes voor Kinderen

Kinderen spelen graag spelletjes, dat is een gegeven. Je houdt een verjaardagsfeestje voor de kinderen en het is slecht weer of je houdt een speelstraat met de buurt ? Wel dan kan je de kinderen wat vertier brengen met een spelletjes uur.

Je kan uiteraard prberen een leuke kinderkwis in elkaar steken voor kinderen maar het probleem is dat  ze meestal niet lang genoeg stil op hun stoel blijven zitten. Dus het concept kinderkwis mag je iets ruimer nemen en er echt een activiteiten middag van maken

Hoe kan je nu een groep kinderen van gemengde leeftijd entertainen ?

Je hebt hoedanook een kwismaster nodig die de boel in goede banen leidt.
Uiteraard heet dit niet zo voor de kinderen. Waarom verkleed je je niet als clown en noem jezelf pipo ?

Vergeet de beloning niet! Een leuk versierde doos met snoep erin is een must, zodat je de kinderen na elke
al dan niet geslaagde opdracht met een goed gevoel terug naar hun stoel kan sturen.

Hieronder spel ideetjes!

Stoeltjesdans

Zet stoelen in een cirkel (zoveel als er spelers zijn -1 ), zitting aan de buitenkant.

De kinderen staan in een cirkel rond de stoelen.
Start een leuk muziekje (een zorba of zo), de kinderen stappen rond de cirkel (aan de buitenkant) maan de kinderen al spelend aan om iets sneller te gaan wandelen (lichte looppas) want anders gaan ze echt plakken aan die stoel.
Als de muziek stopt moeten ze gaan zitten en heeft er 1 geen stoel om op te zitten. Die moet aan de kant gaan staan. Neem een stoel weg. Dit gaat zo verder tot er 1 winnaar over blijft. Om het sneller te doen gaan kan je ook soms 2 stoelen wegnemen.

Balletje Gooien

Voor deze proef heb je 4 dozen/manden/schalen nodig en een aantal ballen (liefst in 2 kleuren).
 Je hebt 4 spelers nodig ,vb 2 meisjes en 2 jongens.
De rest supportert. De 2 meisjes spelen tegen de jongens. Vraag het publiek wie er gaat winnen , de meisjes of de jongens (maak het leuk).

Zet 2 spelers (een meisje en een jongen) aan een kant en de 2 andere (hun kameraad), er recht tegenover  +- een 10 meter verder.

Bedoeling is simpel, dat de kinderen hun ballen om ter eerst aan de overkant krijgen.

Limbo dansen   U kent dit vast wel, laat al de kinderen eronder door, en van wie het niet lukt, die gaan aan de kant. Niet te streng zijn  ;)
Ballon stampen  Neem 2 spelers, bind een ballon aan het enkel en de bedoeling is dat ze binnen een minuut de ballon van hun tegenstander kapot stampen. Er staat een tijdslimiet op omdat dit meestal toch niet lukt ;)
Ballon zitten  Laat deze spelers uit de vorige oefening na die minuut om ter eerst hun ballon stukzitten!
De bal en het bekertje  De game master heeft drie bekertjes en 1 balletje. Hij schud ze door elkaar en laat de spelers raden waar het balletje zit.
Memory Leg een memory open en laat iedereen mee doen (of speel in teams). Wie 2 dezelfde vindt mag ze bij zich houden en op het einde wint diegene die de meeste kaarten heeft.

 Heb je een tablet ? probeer mijn zelfgemaakt educatief spel om de tafels te leren!