Kwis bron

strict warning: Only variables should be passed by reference in /data/sites/web/mdconsultingbe/www/free_quiz/modules/book/book.module on line 560.
 

Zoek een goede bron


Om een toffe kwis te maken, heb je een goede bron nodig.

Er zijn gratis kwissen beschikbaar hier, maar er is meer.

Ik vond het guinness book of records erg nuttig als bron. Je kan er de raarste dingen vinden en er toffe vragen uit maken. Er is ook nog het singapore book of records . Maar er is meer dan record sites! Bekijk zeker deze site ook eens, ze bevat allerlei rare feiten die goed kwis materiaal vormen (vooral in 'welk van de volgende statements is niet waar' vragen.)
Je moet uiteraard niet gewoon copy pasten, je moet je vraag nog altijd goed formuleren en er een persoonlijk touch aan geven om het grappig te maken.

Een voorbeeld:Stel dat we in het guinness book of records vinden dat de record van hoogste bowling bal toren 10 is. Dat is redelijk ongelooflijk. We zouden onze vraag kunnen formuleren als: "Wat is het wereld record in bowling ballen stapelen?". Hmmm..redelijk droge vraag niet ? Hier proberen we wat kleur in de vraag te steken door er een meerkeuze vraag van te maken. Voorbeeld: "De volgende vraag is een meerkeuze vraag. In Signapore hebben er zich mensen bezig gehouden met bowling ballen op elkaar te stapelen. De bowlingbal toren viel niet om voor 1 minuut en 29 seconden. De vraag is nu: hoeveel ballen stonden er in die toren ?" a)2 b)5 c)10 d)12 e)iets anders. De finesse zit hem in de multiple choice optie a)2, daar beginnen ze meestal al te lachen. Er is altijd wel iemand die van de gelegenheid gebruik maakt om die mens te imiteren die wanhopig probeert zijn 2 ballen op elkaar te stapelen. Het zijn dead give aways, maar dat maakt niet uit, het is lachen. Ik voorzie ook meestal een e)iets anders. Dit laat ruimte voor iemand die totaal geen flauw idee heeft wat het antwoord kan zijn om een iets te verzinnen. Uiteraard is 'iets anders' ook soms het juiste antwoord :) Iets anders staat ook mooi op een Ja/Nee vraag.


Wees kieskeurig in wat je gebruikt als vragen.
Zeker als je online kwissen gebruikt van het internet (zelfs deze!). Als je twijfelt over de bruikbaarheid hoef je wel niet meteen je vraag weg te gooien. In plaats daarvan moet je jezelf afvragen wat je niet goed vind aan de vraag. soms is het gewoon de formulering. Probeer de vraag anders te formuleren of verander de pointe. De pointe veranderen is een techniek om je vraag helemaal te veranderen door het antwoord te veranderen. Stel dat je een artikel vond over iemand wiens huis afbrandde doordat hij in slaap viel terwijl hij een sigaret aan het roken was. Je zou je vraag zo kunnen formuleren: "Hoe komt het dat meneer X zijn huis afbrandde?" en er een multiple choice van maken. Mja...allicht heb je hier hetzelfde gevoel als ik en ben, je niet echt tevreden met deze vraag. Het is een vraag maar daar stopt het ook. Hier kan je proberen de pointe te verplaatsen en de vraag wordt vb dit: "Mr X zijn huis brandde af nadat hij al rokend in slaap viel. Ik vraag me nu af, hoe warm is het topje van een sigaret ?" Dit verlegt de focus van de vraag helemaal en kan weleens je vraag van de vuilbak redden. Het is opnieuw een goede vraag, meestal hebben de spelers eerst een 'huh ?' blik op hun gezicht doordat je van de hak op de tak springt. Gebruik alleen vragen die je zelf goed vindt en je volledig ziet zitten.

Oh ja, nog 1 tip (welke ik al doende geleerd heb): Wanneer je vragen maakt, hou dan altijd de bron bij. Het is iets dat je makkelijk vergeet want uiteindelijk print je de boel uit en eindigt het papier na de kwis ergens tussen de chips en het bier. Maar het gebeurt dat je dezelfde kwis een jaar later opnieuw wilt gebruiken en je twijfelt aan bepaalde vragen of nog eens wilt checken of een bepaald record nog niet gebroken is. een truukje daar is wel bij de vragen over records de datum te zetten. "in 1997 brak .. het record van ..."